Direct contact

De gezonde school: subsidieregeling watertappunten verruimd

Dat water drinken goedkoop, lekker én gezond is weten we allemaal. Om het drinken van kraanwater op meer scholen te stimuleren is de subsidieregeling watertappunten in het leven geroepen. Honderden scholen kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen voor een watertappunt op school. Sinds kort is de regeling uitgebreid. Daardoor is het nu ook mogelijk om een subsidie voor binnentappunten aan te vragen en mogen daarnaast ook MBO en VO scholen een aanvraag indienen.


Alle aanvullende informatie over dit onderwerp hebben we ook samengevat in één overzichtelijk document. Handig om b.v. door te sturen aan collega's. Laat hieronder je e-mailadres achter en dan sturen we het toe!

Krijg tot 75% van de gemaakte kosten terug

Bij de tweede ronde van de Subsidieregeling watertappunten krijgt een schoollocatie 75% van de kosten voor aanschaf, aanleg en onderhoud van een of twee watertappunt(en) vergoed, met een maximum te declareren bedrag van in totaal €2.000 in het geval van een buiten watertappunt en €1.000 voor een binnen watertappunt. Een binnen watertappunt is in de aanschaf goedkoper. De school betaalt in beide gevallen dus 25% van de kosten zelf. Uiteraard kan de school vragen of andere partijen willen bijdragen aan de kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gemeente, een lokale samenwerkingspartner, een buurtvereniging, sportclub of serviceclub.


Kies een watertap die bij jullie past

Scholen zijn vrij om een binnen- en/of -buitenwatertappunt te kiezen. Belangrijk is dat het drinkwatertappunt betrouwbaar en schoon drinkwater levert, en hygiënisch en robuust is. Al onze tappunten voldoen aan deze voorwaarden. Bekijk ook eens onze scholenpagina om inspiratie op te doen. Hebben jullie al wel eens nagedacht over een mooie achterwand achter de watertap met een leuke boodschap? Zo stimuleer je leerlingen extra om water te drinken. Heb je een specifieke vraag of situatie? We denken graag met je mee over een goede oplossing. Nog wat praktische tips

 We kunnen ons voorstellen dat het aanvragen van zo’n subsidie ingewikkeld lijkt. Toch is dit niet het geval. Zo heeft het Ministerie een handige handleiding gemaakt die je kan helpen bij de aanvraag. Je kunt deze hier downloaden.
 Scholen die van de tweede ronde van de Subsidieregeling watertappunten gebruik maken, schieten zelf alle kosten voor. Tot 1 september 2021 hebben scholen de tijd om het watertappunt te installeren en te verantwoorden. Zorg dus dat de watertap voor deze datum geplaatst is.
 Vanaf 23 september − Nationale Kraanwaterdag − kunnen scholen hun belangstelling kenbaar maken voor de tweede ronde van de Subsidieregeling watertappunten. Scholen hebben hiervoor tot 14 oktober 2020 de tijd. Uiterlijk op 4 november 2020 wordt de uitslag van de toekenning van de subsidie gecommuniceerd naar scholen.
 Als het watertappunt op het schoolplein in gebruik is genomen, worden de gemaakte kosten gedeclareerd via het account van de school op Mijngezondeschool.nl.
 Alle informatie over de subisidieregeling kun je hier terugvinden op de site van de gezondeschool.nl.


Over de subsidieregeling

De subsidieregeling is een initiatief van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzien en Sport) en komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord. Honderden scholen kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen voor een watertappunt op school. Het bevorderen van een gezonde leefstijl is het uitgangspunt, het drinken van kraanwater draagt hieraan bij. Zo maken we Nederland gezonder.

Meer weten of advies nodig?

Door de jaren heen hebben we al veel watertappunten mogen leveren aan scholen. We adviseren jullie graag over de oplossing die het beste bij jullie past. Bel ons of neem contact op via het onderstaande contactformulier.

Andere inspirerende blog items

Geïnteresseerd?

Wij adviseren u graag, bel, mail of gebruik onderstaand formulier.

Bedankt voor het invullen van het formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met u op!
MERKKwater
Noorderbreedte 16
8081 PX Elburg